19.1.
Řekni mi, co jíš
Zdravá výživa
- výživa, která podporuje zdraví člověka
Pojmy
-
poživatiny - jednotlivé složky výživy (potraviny, pochutiny, nápoje)
-
potraviny - produkty rostlinného a živočišného původu, mají velkou vyživovací hodnotu (obsahují živiny)
-
pochutiny - látky, které dávají potravinám chuť, vůni a příznivě působí na trávicí a nervovou soustavu, nemají většinou žádnou výživovou hodnotu (koření, čaj, káva)
-
nápoje - skupina tekutin, které dávají lidskému organismu vodu
-
živiny - souhrn látek nutných pro život obsažených v potravě (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky)
Složení potravy
- potrava , kterou jíme, má určitou energetickou hodnotu, která nám pomáhá zvládat všechny činnosti
- pozor na nadbytečné množství energetické hodnoty - při nedostatku pohybu se ukládá v těle ve formě tuků
2.2.
Základní živiny
- sacharidy (pečivo, ovoce)
- jsou pohotovým zdrojem energie
- tuky (olej, máslo, sádlo)
- jsou nejvydatnějším energetickým zdrojem
- bílkoviny (mléko, sýr, ryby, maso, olej)
- dodávají tělu nejméně energie
Doporučené rozložení energie
- snídaně 20 %
- dopolední svačina 10-15%
- oběd 30 - 35%
- odpolední svačina 5 - 10 %
- večeře 20 - 25%
Výživová pyramida
Úkol: 1.Napiš do sešitu svůj včerejší jídelníček (pravdivě).
2. Podle výživové pyramidy vytvoř do sešitu zdravý jídelníček na 1 den (snídaně,svačina,oběd,svačina,večeře).
9.2.
Zdravý jídelníček
- snídaně - př. celozrnný chléb, lučina, rajče, čaj (ovocný, bylinný)
- tvaroh nebo jogurt bez cukru s čerstvým ovocem
- svačina - ovoce nebo zelenina
- oběd - měl by být lehčí, bez smažených pokrmů, doplněný zeleninou nebo ovocem
- vhodné jsou různé přírodní plátky libového masa nebo ryby
př.přírodní krůtí plátek s bramborovou kaší, zeleninový salát
pečené kuře s brambory, rajčatový salát
- svačina - ovoce, zelenina, jogurt
- večeře - měla by být energeticky lehčí, základ by měla tvořit zelenina, kuřecí maso, ryby
- př. těstovinový salát se zeleninou a balkánským sýrem
- př. celozrnná bageta s máslem, šunka nebo plátek sýra, okurka
- jíst by se mělo cca 3 hodiny před spaním
16.2.
Denní stravovací režim
- režim jídla, který přijmeme během dne
Zásady
- 5x denně
- nevynechat snídani, nejvydatnější je oběd
- zdravá strava (ovoce, zelenina, kuřecí, rybí maso, mléčné výrobky, celozrnné pečivo, luštěniny)
- pitný režim
- omezit / vynechat nezdravá jídla (tučná jídla, sladkosti, smažená jídla, slaná jídla)
Denní pitný režim
- režim tekutin, které přijmeme během dne
Zásady
- 2-3 litry tekutin denně
- výběr tekutin (voda, ovocné a zeleninové šťávy, džusy, minerálky)
- omezit nezdravé tekutiny (káva, coca-cola, sladké limonády, alkohol)
Jídelníček
- plán stravy na určité období, většinou na týden
Stolování
- pořadí pokrmů při podávání v restauraci
- aperitiv - alkoholický, nealko
- předkrm - teplý, studený
- polévka
- hlavní chod (maso s přílohou a zeleninovou oblouhou)
- desert (moučník, zmrzlina)
- nápoje (studené, teplé, alkoholické, nealko)
Inventář
- skleněný - sklenice, misky
- porcelánový - talíře, šálky
- dřevěný - prkénko, kořenky
- kovový - příbory, hrnce, pánve
- plastový
- doplňkový - ubrus, prostírání, květiny
výřivová pyramida: zdroj nutrizone.cz