19.1.

Řekni mi, co jíš

 

Zdravá výživa

  • výživa, která podporuje zdraví člověka

 

Pojmy
  • poživatiny - jednotlivé složky výživy (potraviny, pochutiny, nápoje)
  • potraviny - produkty rostlinného a živočišného původu, mají velkou vyživovací hodnotu (obsahují živiny)
  • pochutiny - látky, které dávají potravinám chuť, vůni a příznivě působí na trávicí a nervovou soustavu, nemají většinou žádnou výživovou hodnotu (koření, čaj, káva)
  • nápoje - skupina tekutin, které dávají lidskému organismu vodu
  • živiny - souhrn látek nutných pro život obsažených v potravě (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky)

 

Složení potravy
  • potrava , kterou jíme, má určitou energetickou hodnotu, která nám pomáhá zvládat všechny činnosti
  • pozor na nadbytečné množství energetické hodnoty - při nedostatku pohybu se ukládá v těle ve formě tuků

 

2.2.

Základní živiny

  • sacharidy (pečivo, ovoce)

      - jsou pohotovým zdrojem energie

  • tuky (olej, máslo, sádlo)

      - jsou nejvydatnějším energetickým zdrojem

  • bílkoviny (mléko, sýr, ryby, maso, olej)

      - dodávají tělu nejméně energie

 

 

Doporučené rozložení energie

  • snídaně 20 %
  • dopolední svačina 10-15%
  • oběd 30 - 35%
  • odpolední svačina 5 - 10 %
  • večeře 20 - 25%

 

Výživová pyramida

Úkol: 1.Napiš do sešitu svůj včerejší jídelníček (pravdivě).

           2. Podle výživové pyramidy vytvoř do sešitu zdravý jídelníček na 1 den (snídaně,svačina,oběd,svačina,večeře).

 

9.2.

Zdravý jídelníček

  • snídaně - př. celozrnný chléb, lučina, rajče, čaj (ovocný, bylinný)

- tvaroh nebo jogurt bez cukru s čerstvým ovocem

  • svačina - ovoce nebo zelenina
  • oběd - měl by být lehčí, bez smažených pokrmů, doplněný zeleninou nebo ovocem

- vhodné jsou různé přírodní plátky libového masa nebo ryby

př.přírodní krůtí plátek s bramborovou kaší, zeleninový salát

pečené kuře s brambory, rajčatový salát

  • svačina - ovoce, zelenina, jogurt
  • večeře - měla by být energeticky lehčí, základ by měla tvořit zelenina, kuřecí maso, ryby

- př. těstovinový salát se zeleninou a balkánským sýrem

- př. celozrnná bageta s máslem, šunka nebo plátek sýra, okurka

- jíst by se mělo cca 3 hodiny před spaním

16.2.

Denní stravovací režim

  • režim jídla, který přijmeme během dne

Zásady

  • 5x denně
  • nevynechat snídani, nejvydatnější je oběd
  • zdravá strava  (ovoce, zelenina, kuřecí, rybí maso, mléčné výrobky, celozrnné pečivo, luštěniny)
  • pitný režim
  • omezit / vynechat nezdravá jídla (tučná jídla, sladkosti, smažená jídla, slaná jídla)

 

Denní pitný režim

  • režim tekutin, které přijmeme během dne

Zásady

  • 2-3 litry tekutin denně
  • výběr tekutin (voda, ovocné a zeleninové šťávy, džusy, minerálky)
  • omezit nezdravé tekutiny (káva, coca-cola, sladké limonády, alkohol)

 

Jídelníček

  • plán stravy na určité období, většinou na týden

 

Stolování

  • pořadí pokrmů při podávání v restauraci
  1. aperitiv - alkoholický, nealko
  2. předkrm - teplý, studený
  3. polévka
  4. hlavní chod  (maso s přílohou a zeleninovou oblouhou)
  5. desert  (moučník, zmrzlina)
  6. nápoje  (studené, teplé, alkoholické, nealko)

 

Inventář

  • skleněný - sklenice, misky
  • porcelánový - talíře, šálky
  • dřevěný - prkénko, kořenky
  • kovový - příbory, hrnce, pánve
  • plastový
  • doplňkový - ubrus, prostírání, květiny

výřivová pyramida: zdroj nutrizone.cz