19.1.
Zdraví na talíři
zdravá výživa - taková výživa a způsob stravování, který přispívá k našemu zdraví
Je důležité:
1. složení stravy
- jíst co nejpestřejší stravu
- omezit živočišné tuky (sádlo, máslo)
- jíst zeleninu a ovoce několikrát denně
- nahradit pečivo z bílé mouky celozrnným
- dát přednost bílému masu před červeným
- vypít denně 2-3 litry tekutin (nejlépe neslazené)
2. energetická hodnota
- energetický příjem potravy nesmí být vyšší než výdej
- omezit sladkosti, uzeniny, chipsy
3. správný postup při přípravě pokrmů
- omezit pokrmy upravené na tuku (smažené)
4. časové rozvržení jídla
- jíst v pravidelných intervalech (5x denně malé porce)
- poslední jídlo jíst min. 2 hodiny před spaním
5. prostředí jídelny
- jíst v příjemném čistém prostředí
- pěkné servírování
- jíst pomalu a v klidu
Denní stravovací režim
- = režim stravování během dne
- zásada - jíst méně a častěji (5 jídel během dne)
- důležitá je snídaně pro nastartování organizmu
- jíst zdravá jídla, vyhýbat se příliš tučnému a sladkému
Denní pitný režim
- = režim pití během dne
- měli bychom vypít 2-3 litry během dne (více pít v horku, při nemoci, při sportu)
- důležitý je výběr tekutin - nejlepší je čistá voda, vyhýbat se slazeným a perlivým nápojům
Zásady pro sestavování jídelníčku
- věk
- pohlaví
- zdravotní stav člověka
- finance
- náročnost přípravy pokrmu
- příležitost
- dostupnost poživatin
- přiměřené množství
- využití zbytků
- využití sezóních druhů potravin
- pestrost jídelníčku (barvy, chutě, vůně)
Jídelníček
= plán stravy zpravidla na 1 týden
Faktory ovlivňující podobu jídelníčku
- a) biologické - věk, zdravotní stav, pohlaví
- b) sociální - finance, počet členů rodiny, dostupnost poživatin, zvyklosti, kultura
- c) individuální - chuť na jídlo
Rizika nedodržování zásad zdravé výživy
1) civilizační chodoby
- obezita (přejídání, tučná jídla, sladkosti)
- srdeční a cévní choroby (nadbytek tuků, kouření, alkohol)
- cukrovka (nadbytek tuků a cukrů, stres)
- nádorová onemocnění (nedostatek zeleniny, ovoce, nadbytek tuků, alkohol, kouření)
2) poruchy příjmu potravy
- bulimie - přejídání a následné zvracení
- mentální anorexie - hladovění až úmyslné odmítání potravy
- přejídání - záchvatovité přejídání zaviněné stresem
- tyto nemoci se často střídají (přejedení --- zvracení --- hladovka ---- přejedení)
trans-nenasycene-mastne-kyselin
Test-margarinu---velke-rozdily.-V-kvalite-tuku,-cenach-i-chuti/
16.2.
Výživa vybraných skupin obyvatelstva
- výživa musí splňovat nároky jednotlivých strávníků
- musí vyhovovat jejich požadavkům a jejich potřebám
- nároky ovlivňuje věk, pohlaví, zdravotní stav, druh vykonané činnosti
- strava by měla zajistit zdravý růst a vývoj organizmu
- měla by pomoci předcházet poruchám zdraví
- některým skupinám obyvatel lékaři doporučují zvláštní stravování
Těhotné a kojící ženy
- zdravá výživa
- více vitamínů, nerostných látek, bílkovin
- dostatek tekutin, méně koření, soli, tuků nadýmavých potravin
- zákaz alkoholu, kouření, drog, léků
Kojenci
- mateřské mléko, umělá výživa (sunar)
- postupně nemléčné příkrmy (kaše, polévky)
Děti a mládež
- zdravá strava, bílkoviny, vláknina, ovoce, zelenina
- omezení tuků, sladkostí, slaného, uzenin, koření
- zákaz alkoholu, kouření, drog
Sportovci
- zdravá výživa, vitamíny, tekutiny, před závody cukr
- vyvarovat se alkoholu a kouření
Staří lidé
- více vitamínů, dostatek tekutin, lehce stravitelné potraviny (méně a častěji)
- méně tuků, cukrů, soli a koření
- měkká potrava
Nemocní lidé
- dostatek tekutin, vitamínů
- omezit tuky, sůl, koření, alkohol
- diety
1.3.
Alternativní způsoby výživy
- jiné způsoby výživy, jiná skladba jídelníčku
- často zahrnujeme jiný způsob života
1.) Vegetariánství
- výživa bez masa
- má několik stupňů
a) Lakto-ovo-vegetariánství
- rostlinná potrava, mléko a vejce
b) Veganství
- bez jakýchkoliv živočišných produktů
c) Frukturiánství
- pouze konzumace ovoce
d) Vitariánství
- potraviny pouze tepelně neupravené
2.) Makrobiotika
- představuje životní styl v duchu filozofie jin a jang (jsou založeny na harmonii přírody a života člověka)
- základní potravinou jsou obilniny, doplněné zeleninou
- zakazuje většinu živočišných produktů, přejídání,
- potravu nutno řádně rozžvýkat
3.) Dělená strava
- dělení stravy na živočišnou a rostlinnou